Wypróbuj olejek jojoba oraz kosmetyki z filtrem – chroń o swoją skórę

Olej jojoba jest własną budową przybliżony do łoju wydzielanego przez ludzką skórę. Zanadto mała liczba sebum cechuje cerę suchą, skłonną do wczesnego starzenia się. Dla takiej cery olejek jojoba podmienia w pewnym sensie rzeczywiste sebum i zapobiega tym samym przesuszaniu skóry. Cera pozostaje porządnie nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy nadmiernym emitowaniu sebum cera jest tłusta i podatna na wypryski. W takim wypadku olej jojoba działa hamująco na naturalne wydzielanie sebum. Dzięki owej regulacji olej jojoba aktywuje odnowienie komórek cery. Zachowuje naturalną kwasową warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra zostaje czysta, elastyczna i gładka. Olej jojoba jest powszechnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków, maści i balsamów. Używa się go też w preparatach do kąpieli, do masowania, a także do demakijażu. Jako że nie ma własnego znaczącego aromatu, jest również użytkowany jako medium do perfum. Perfumy na podłożu oleju jojoba nie są tak intensywne, ich trwałość jest za to wiele wyższa.
krem
Autor: TIM HOGGARTH
Źródło: http://www.flickr.com

Olejek jojoba zawiera mnóstwo witaminy A, która wspomaga zwykłe działanie skóry, witaminę E, która przyspiesza regenerację skóry i hamuje proces starzenia się, witaminę F, która działa stymulująco na skórę i cały organizm – zatroszcz się o swoją skórę. Ponieważ krzewy jojoba rosną z dala od centrów przemysłowych, żeby nie powiedzieć z dala od cywilizacji, olej jojoba znamionuje się imponującą wprost czystością, nie mieści pestycydów i różnych materiałów toksycznych.

Spore znaczenie ma olej jojoba w terapii trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie łoju, lecz także redukuje stany zapalne. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również nadzwyczaj pomocne w chorobach skórnych.

Olej jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym – czytaj o kosmetykach przeciwsłonecznych. Przy zastosowaniu oleju jojoba jest możliwość nie tylko ustrzec się poparzenia słonecznego, prócz tego opalenizna ma piękny oliwkowy odcień i utrzymuje się niezwykle długo. Kosmetyki przeciwsłoneczne są konieczne do zabezpieczenia cery przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.